HISTORIEN BAK
SOLVANG KOLONIHAGER, AVD. 1 - 70 ÅR i 1999
SOLVANG 1
Oppdatert: 26.06.2015
Startsiden
SOLVANG 1's HISTORIE
- 70-ÅRSJUBILET

Avd. 1's historie:

 

 


Særlag på avdelingen

Gubbelaget
Den 1. november 1945 møttes tyve «gubber» i alderen 30 til 58 år i Grünerløkka Folkets hus for å stifte Gubbelaget. Formålet med laget var å fremme kameratslig samvær mellom mannfolkene i av- deling 1, og dertil å delta i det oppbyggende arbeidet i hagen.

Det var Gerhard Johansen som hadde ideen til laget, og han ble valgt til lagets første formann. Han fungerte som formann i flere perioder, i alt i 10 år. enere har laget hatt åtte forskjellige for- menn, inntil Tor W. Olsen overtok formannsklubba i 1983. Han har i de påfølgende seksten årene, uten avbrytelse, vært lagets formann.

Initiativtaker til flere store dugnadsarbeider
Laget har også vært initiativtaker til flere store dugnadsarbeider, som utvidelse og rehabilitering av Huset, utvidelse av redskaps- huset, samt ombyggingen av Brusedoen og opp- setting av Søppel- huset.

Loppemarked og Barnas dag
Lysanlegget på veiene er for en stor del bekostet og utført av Gubbelaget. Alt arbeid med arrangering av det årlige Loppemark- edet og Barnas Dag, har vært utført av laget - i nært samarbeid med Damelaget.


Tor Olsen, mangeårig
leder av Gubbelaget

Lysanlegget på veiene er for en stor del bekostet og utført av Gubbelaget. Alt arbeid med arrangering av det årlige Loppemarkedet og Barnas Dag, har vært utført av laget - i nært samarbeid med Damelaget.

Damelaget
Damelaget ble stiftet 19. juli 1933. Laget har i alle år arrangert utlodninger og tilstelninger. Inntektene av dette har i årenes løp gått til innkjøp av kjøkkenutstyr, benker i hagen, flagg, flaggstenger, komfyr og fryser, stoler til Huset m.m.

Damelagets formål
Damelagets formål har i alle år vært å vekke kvinnenes interesse for kolonihagen, økono- misk og kulturelt. Dette har vært en rettesnor for samtlige styrer gjennom disse 66 årene. Alle styrene har hatt varierte og utfordrende oppgaver, og i disse årene har det vært 18 ledere. Nåværende leder, Eva Leitemo Olsen, går inn i sitt 12. år som leder. En rekord det blir vanskelig å slå. Medlemstallet i laget er nå ca 40 stk. I hele sesongen har laget jevnlige medlems- og styremøter, og en tidlig vårfest hvor laget «slår på stortromma» med god mat og drikke.

Arrangør av ulike turer
En tradisjon laget fortsatt holder i hevd, er å arrangere ulike turer. Nå arrangerer Dame- laget i fellesskap med Gubbelaget båtturer enten til Kiel, Hirtshals eller København. Tidligere arrangerte laget dagsturer til forskjellige steder rundt Østlandsområdet. I de siste fem årene har laget i stedet arrangert utflukter rundt omkring i Oslo. Første turen gikk til øvre del av Akerselva. Nedre del ble foretatt året etter. Siden har laget besøkt Etterstad og Rodeløkken kolonihager. I år vil turen gå til Akershus festning.

Fra Kvinneforeningen til Damelaget
I 1986 endret Kvinneforeningen navn til Damelaget. Årsaken til navneendringen var at de fleste syntes at Kvinneforeningen hørtes tungt og gammeldags ut i forhold til Gubbelaget.

Noen oppgaver utført i Damelagets regi
Før 1985 syntes medlemmene og besøkende i hagen at det var vanskelig å finne fram til de enkelte parseller når de bare hadde hyttenummer å forholde seg til. Derfor påtok Damelaget seg å lage veinavn i hele hagen, og hver vei fikk sitt blomsternavn. Samme år gikk Dame- lagets forslag om å utvide redskapsboden fra 2,3 m2 til 4,2 m2 gjennom på årets general- forsamling.

Da avdelingen i 1989 og 1990 fikk installert toalett og dusjer i Dalen og på Huset, påtok laget seg jobben med maling og lakkering. Festsalen fikk også en omgang eller to med koster og pensler. I 1997 ble alle bordene slipt og lakket på et av lagets medlemsmøter.

Den 8. august 1993 ble lagets nye stolthet, avdelingens museum, åpnet. Ideen ble født av noen medlemmer i laget, og ble igangsatt i Damelagets regi.

Kulturmønstring
På Kolonihagedagen, søndag 27. juni 1999 arrangerte laget sin første Kulturmønstring. Laget visste at mange av medlemmene og andre kolonister hadde forskjellige kreative og kunst- neriske ferdigheter - noe som laget ønsket at den enkelte kunne vise fram og eventuelt selge.

Bridgelaget
Bridgelaget ble stiftet like etter krigen. I de første årene besto laget kun av kolonister fra avdeling 1. Men etter hvert ble det åpnet for alle kolonister fra de andre avdelingene på Solvang kolonihager. I de siste årene har laget også medlemmer fra Rodeløkkens koloni- hager. Laget spiller hver tirsdag på Huset i sommersesongen.

I vintersesongen samles laget i Rodeløkkens forsamlingshus, Toppen. Antall spillere varierer, men laget har nå omlag 30 medlemmer som møtes jevnlig. I skrivende stund er spillere fra avdeling 1 lite representert. Oddvar Myrhaug som nå er leder for bridgelaget, ser gjerne at flere melder seg på.

Skytterlaget
Avdelingen hadde eget skytterlag fra like etter krigen og til ca 1977. Skytingen foregikk så vel i Dalen som inne på Huset. Skytterlaget konkurrerte med andre kolonihager, bl.a. Hjemmet og Rodeløkken.

Museet og museumskomiteen
På vårmøtet i 1991 ble det opplyst at det i regi av Damelaget var dannet en gruppe som ønsket å lage et museum i det nettopp nedlagte dohuset Smetten. Kolonistene ble bedt om å ta vare på gamle ting som fantes i hyttene og levere dette til museumsgruppa.

Åtte driftige damer satte igang arbeidet med å rive ned de gamle dobenkene, vaske og snekre. Dette arbeidet pågikk de to påfølgende somrene. Den 8. august 1993 kunne mus- eumsgruppa invitere til åpning av et trivelig og velutstyrt lite museum, hvor det også var avsatt plass til en av doene med benk og bøtte!

På åpningsdagen ble museet besøkt av ca 70 kolonister. Museet har siden starten vært åpent et par dager hver sommer. Samtidig som NRK fjernsynet var her og filmet Barnas Dag i 1996, ble også museet besøkt og filmet. Programmet ble sendt på TV den 2. påskedag i 1997. Museumsgruppa er fortsatt i virksomhet og tar gjerne imot gamle ting som kan passe inn, særlig gamle leker.

Solvang avd. 1
Besøksadresse:
Sognsv. 84
0855 Oslo

Kart over Solvang 1

Norsk
Kolonihageforbund

! Gubbelaget
vil gjerne skryte av
HELE kolonihagens historie.

Derfor har vi valgt å publisere hele heftet som ble gitt ut til Solvang 1's 70-årsjubileum i 1999.
Vi har også digitalisert heftene til:

50-årsjubileumet
(1979)
og
35-årsjubileumet
(1964)

Meld deg inn i GUBBELAGET - Nå

Avd. 1's historie:

Historien til Solvang Kolonihager, avdeling 1

< Hjem | Gubbelagets arrangementer | Historikk | Solvang 1's historie >

Avd. 1's historie:

Meld deg inn i GUBBELAGET - Nå!